WILTSHIRE POOL HOUSE

  • Location: Wiltshire
  • Client: Private
  • Project status: Completed
  • Project type: New Build
  • Size: 130 sqm

Completed Spring 2020

RBA designed this timber-clad Wiltshire pool house with natural swimming pool for private clients near Salisbury to replace two derelict existing outbuildings on their property. The site lies within an AONB, and so setting the new building and pool into the surrounding landscape to minimise its visual impact was integral to the design.

The pool house has stone gables, built from local Chilmark stone, and a timber cladding that wraps over to also cover the roof. Slates underneath the timber provide waterproofing, and part of the timber roof structure remains uncovered to provide a brise soleil shaded terrace area. RBA also carefully considered the orientation of the building to maximise solar gain on the south elevation. The clients chose to install integrated solar panels there to provide renewable energy for the building, reducing its environmental impact. The building makes further use of modern technology with SureCav wall spacing panels. These allow a stone outer skin to be built without the need for an additional block leaf. As a result, less concrete is needed during construction.

The clients and contractor were excited to discover some large ammonite fossils during the excavation of the foundations. Most were broken but the contractors were able to retrieve one smaller one in its entirety and incorporate it into the gable end wall of the pool house. Read more in our news story.

Internally, the clients use the main space of the pool house as a living area and games room. A striking floating log burner provides heating inside. The building also contains a changing room, w.c. and storage.

Natural Swimming Pool & Landscaping

Water Artisans constructed the combined pond and swimming pool using a BioTop swimming pond system. It is 2.5m in the deeper end, with a concrete base laid down the length of the pool. It has wildlife friendly aquatic planting around the edges and uses a completely chemical free filtration system, which means it is easy to maintain and has low running costs. The pool relies on the sun and temperature to keep it warm. The contoured curved meadows adjacent to the pool are landscaped to encourage biodiversity and also protect the pool from prevailing winds.

ATT Construction completed the pool house in February 2020 in time for the clients to enjoy during the summer months.

Get In Touch

If you would like to discuss a potential project, please send us an e-mail and we’ll get back to you.